Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Βασανιστήρια σε φυλακές της CIA


Μυστική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που αποκαλύπτει η "Ουάσινγκτον Ποστ", αναφέρει ότι η μεταχείριση από την κυβέρνηση Μπους υπόπτων ως μελών της αλ Κάιντα σε φυλακές της CIA "αποτελούσε βασανιστήριο".


Στην έκθεση σχετικά με τη φυσική και ψυχολογική βία που ασκήθηκε στις φυλακές της CIA στο εξωτερικό αναφέρεται επίσης ότι μερικές πρακτικές των ΗΠΑ συνιστούν "ωμή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση", σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η απόρρητη έκθεση αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση φυλακισμένων, προστίθεται. Η "Ουάσινγκτον Ποστ" αναφέρει πως τα ευρήματα έκθεσης βασίστηκαν στην πρόσβαση που είχε στους 14 "υψηλής αξίας" κρατουμένους της CIA αφού μεταφέρθηκαν το 2006 στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας.


Στην έκθεση περιγράφονται καταχρήσεις όπως ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και σε μερικές περιπτώσεις εξομοίωση πνιγμού (waterboarding), αναφέρει η "Ουάσινγκτον Ποστ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον πέντε αντίγραφα της έκθεσης δόθηκαν το 2007 στη CIA και σε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.


Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: