Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Μόνο το Έθνος αντιλήφθηκε την...φίμωση?


Δείτε τι γράφαμε: Ξήλωσε το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ ο Ραχωβίτσας

Σε απολυταρχικές πρακτικές, που πολύ πιθανό κρύβουν σκοτεινές προθέσεις για καθιέρωση της αδιαφάνειας στη λειτουργία της Αστυνομίας, με χειραγώγηση της ενημέρωσης, ακόμα και για τα καθημερινά «τρέχοντα» ζητήματα, παραπέμπει η αιφνιδιαστική διάλυση εν μια νυκτί του γραφείου Τύπου της ΓΑΔΑ.

Η ενέργεια αυτή δημιουργεί την εύλογη εντύπωση ότι οι ηγεσίες της Αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρούν να κλείσουν τις στρόφιγγες της ενημέρωσης, με σκοπό προφανώς να αποκρύψουν την αλήθεια για την εγκληματικότητα που καλπάζει και άλλα θέματα που θέλουν να κρατήσουν στο σκοτάδι, προκειμένου να δημιουργήσουν εσφαλμένη εικόνα στην κοινή γνώμη.

Ο τρόπος μάλιστα που έγινε αυτό ενισχύει την άποψη ότι η «νέα τάξη» στην ΕΛ.ΑΣ. κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια, που δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικές κοινωνίες. Με εντολή του αττικάρχη υποστράτηγου, Γιάννη Ραχωβίτσα, απαγορεύτηκε προχθές το βράδυ σε όλους τους αστυνομικούς που εργάζονταν στο γραφείο Τύπου (το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί από το 1990) να ξανανέβουν στον 5ο όροφο της ΓΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι έκαναν καλά τη δουλειά τους, ενώ ο ίδιος τους ανακοίνωσε ότι τους αντικαθιστά με άλλους, χωρίς να δώσει τον παραμικρό χρόνο για να μαζέψουν έστω τα πράγματά τους και να ενημερώσουν τους καινούργιους.

Πληροφορίες
Επιπλέον, όλα έγιναν εν αγνοία των δημοσιογράφων, για τους οποίους άλλωστε συστάθηκε το συγκεκριμένο γραφείο, προκειμένου να ενημερώνονται γρήγορα και ταυτόχρονα για τα τρέχοντα συμβάντα, ώστε να πληροφορούν άμεσα την κοινή γνώμη.

Οι μέθοδοι αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκρύπτονται πλέον γεγονότα, να διανέμεται επιλεκτικά η πληροφορία και να αρχίσουν να αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις ακόμα και στην ενημέρωση «κοινής λήψεως».

Αν δεν είναι συμπτωματικό ή στο πλαίσιο του «χρόνου προσαρμογής, το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο Τύπος για την έκρηξη χθες τα ξημερώματα στον Πειραιά, ενώ δεν ανακοινώθηκε η σύλληψη του παιδόφιλου προχθές, αλλά το έμαθαν μόνο λίγοι δημοσιογράφοι, τότε σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα πιο σοβαρά.

Η ερμηνεία γι αυτή την αιφνιδιαστική επέμβαση του αττικάρχη είναι ότι ξήλωσε το γραφείο Τύπου, γιατί διαπίστωσε μια χαλαρότητα και συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε αστυνομικούς.

Ωστόσο, όπως έλεγε προχθές ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης σε δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν, οι εργαζόμενοι... θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για διαρροή πληροφοριών, όταν ως χαμηλόβαθμοι και σχετικά αποκομμένοι από τις υπηρεσίες δεν έχουν πρόσβαση στις πηγές.

Ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ για το "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: