Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Το μέλλον των εφημερίδων

Άκρως ενδιαφέρον το σημερινό αφιέρωμα του Βήματος στο μέλλον των εφημερίδων. Παρουσιάζονται οι αναλύσεις ξένων ειδικών και ειδικά των αμερικανών οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Η εποχή της έντυπης ενημέρωσης πνέει τα λοίσθια και οι μόνες εκδόσεις που μπορεί να επιβιώσουν για μερικά χρόνια ακόμη θα είναι οι Κυριακάτικες και υπό προυποθέσεις ίσως και οι Σαββατιάτικες.
Ήδη στις ΗΠΑ πετυχημένες εφημερίδες έχουν μεταβεί "στην εβδομάδα των δύο ημερών" βγάζοντας έντυπες εκδόσεις το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές παραπέμπουν τους αναγνώστες τους στην ψηφιακή τους μορφή στο διαδίκτυο.
Η Ελλάδα βέβαια αποτελεί ειδική περίπτωση αφού δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κατά κανόνα όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο καταφθάνουν εδώ με μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση αλλά και ότι η πραγματικότητα εδώ έχει μοναδικές σε σχέση με το εξωτερικό ιδιομορφίες.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όλοι θέλουν να γίνουν εκδότες και αναζητούν τροπους έκδοσης εφημερίδων αλλά κυρίως ότι σχεδόν τα πάντα εξακολουθούν να κινούνται γύρω από το κράτος "υποχρεώνοντας" έτσι τον επιχειρηματικό κόσμο να χρηματοδοτεί εφημερίδες και να τις συντηρεί ακόμη και αν μπαίνουν χοντρά μέσα για να έχουν ένα μοχλό πίεσης προς την κεντρική εξουσία.
Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το κράτος μέσω της κρατικής διαφήμισης παρεμβαίνει καταλυτικά στα ΜΜΕ. Είμαστε η μόνη χώρα που το κράτος όχι μόνο μοιράζει απλόχερα διαφημιστικά κονδύλια σε εφημερίδες αλλά το κάνει από το πρώτο κιόλας φύλλο μιας εφημερίδας ή δίνει πολύ μεγαλά ποσά σε εφημερίδες που δεν πιάνουν καλά καλά τα χίλια φύλλα. Για αυτό και προφανώς θα συνεχίσουμε να έχουμε για αρκετό καιρό ακόμη δυσανάλογο τόσο για τον πληθυσμό όσο και για την αγορά αριθμό εφημερίδων (και καναλιών φυσικά).
Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι το ΒΗΜΑ κάνει την συγκεκριμένη παρέμβαση αφού μόλις πριν από 48 ώρες ο ΔΟΛ παρουσίασε σε εκδηλωση στο Μέγαρο Μουσικής το project του Οργανισμού όσον αφορά την μετάβαση του Βήματος και των Νέων σε αυτή την νέα εποχή. Οι δύο εφημερίδες μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν σε πλήρη λειτουργία το ιντερνετικό τους alter ego το οποίο ειδικά όσον αφορά το ΒΗΜΑ στόχος είναι να ξεπερνά τα στενά όρια του site μιας εφημερίδας αλλά να κινείται στα πρότυπα των μεγάλων ξένων ενημερωτικών portals. Άλλωστε ο Σταύρος Ψυχάρης αλλά και τα στελέχη του ΔΟΛ τον τελευταίο καιρό δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον βρίσκεται στο Internet και έχουν αναφέρει ότι όσον αφορά το καθημερινό ΒΗΜΑ o χρονικός ορίζοντας να συνεχίσει να βρίσκεται στο περίπτερο είναι μάξιμουμ τα πέντε χρόνια.

Πηγή: enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: