Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Σάλος" στη Λυρική για ένα gay φιλί



ΓΑΛΛΙΔΑ Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ... ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ....


Γιουχαΐσματα, φωνές και αντιδράσεις είχαμε το βράδυ της Παρασκευής στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην πρεμιέρα της όπερας του Αντονίν Ντβόρζακ, «Ρούσαλκα».

Από την αρχή της παράστασης μερίδα του κοινού έδειξε να δυσανασχετεί από τις αλλαγές που έκανε η Γαλλίδα σκηνοθέτης Μαριόν Βάσερμαν σε σημεία του λιμπρέτο, δίνοντας μία ομοφυλοφιλική διάσταση στις αναζητήσεις του Πρίγκιπα.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές φαίνεται ότι ενόχλησαν και τους μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφού κατά την διαδικασία εισόδου του κοινού στο θέατρο, μοιραζόταν φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Λίγα λόγια για το έργο» και υπογραφόταν από το Δ.Σ. της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής και στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση εκτός του ότι αλλοιώνει το λιμπρέτο προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Ε.Λ.Σ.».

Οι αντιδράσεις ήταν χαλαρές στην αρχή, όταν ο Πρίγκιπας φιλά στο στόμα έναν άλλο άνδρα (προφανώς το είδωλό του), αλλά κλιμακώθηκαν όταν προς το τέλος της παράστασης εμφανίστηκαν γυμνόστηθες οι νεράιδες.

Στο φινάλε, η Βάσερμαν προσπαθούσε να εξηγήσει τις θέσεις της για το όλο εγχείρημα, η φωνή της όμως ήταν καλυμμένη από τα γιουχαητά.

Στην δεύτερη παράσταση, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκαν επεισόδια μέσα στη Λυρική Σκηνή, όταν μέλη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο διαμαρτυρίας για την λογοκρισία του έργου, ένα κείμενο απάντησης στην «ομοφοβική», όπως την χαρακτήρισαν, ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την δυναμική αντίδραση υπαλλήλων φύλαξης του θεάτρου, αλλά και μελών της ορχήστρας, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στους ακτιβιστές να γνωστοποιήσουν την καταγγελία τους, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού παρακολουθούσε αμήχανο τα όσα διαδραματίζονταν, ενώ μια μερίδα επιτέθηκε φραστικά στους διαμαρτυρόμενους φωνάζοντάς τους να αποχωρήσουν, γεγονός που έγινε αφού παρέμειναν στην αίθουσα για διάστημα περίπου 20 λεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: