Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Δείτε τι θα γίνει απόψε στο Βροντάδο της Χίου


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εκτυλίσσεται μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, στο Βροντάδο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου.

Η «μάχη» των δύο ενοριών αρχικά γινόταν με όπλα της τότε εποχής, που ονομάζονταν «σουρντάδα», αλλά και με κανόνια, που είχαν φέρει οι κάτοικοι από παροπλισμένα πλοία που βρίσκονταν στην Χίο εκείνη την εποχή. Το έθιμο τότε απαγορεύτηκε από τους Τούρκους κατακτητές, αφού φοβήθηκαν για τυχόν εξέγερση, αφού η «μάχη» έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. Ο τρόπος όμως για την συνέχιση του εθίμου βρέθηκε γρήγορα, αφού οι κάτοικοι του Βροντάδου αντικατέστησαν με τις ρουκέτες τα όπλα και τα κανόνια.

Κάθε χρόνο ο Βροντάδος συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες που ταξιδεύουν στην Χίο τις ημέρες του Πάσχα μόνο και μόνο για να ζήσει τον ρουκετοπόλεμο από κοντά.


Δείτε το καλύτερο βίντεο κατά τη γνώμη μας που κυκλοφορεί:





Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου έχει και επίσημη ιστοσελίδα, την οποία μπορούμε να επισκεφθείτε με ένα κλικ στο http://www.rocketwar.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: