Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Αρχισε η δίκη για την υπόθεση των Ζωνιανών


Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που με υπουργική απόφαση συνεδριάζει για λόγους ασφαλείας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση των Ζωνιανών.

Στο εδώλιο κάθονται 42 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι Ζωνιανών και άλλων περιοχών του Ρεθύμνου, που αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών, όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών κ.α.

Σύμφωνα με το βούλευμα εφετών Κρήτης, στο δικαστήριο συνεξετάζονται 8 δικογραφίες, που σχηματίστηκαν μετά από ανάκριση που διενήργησε ειδικός εφέτης ανακριτής Κρήτης, ο οποίος ορίστηκε μετά την αιματηρή συμπλοκή κατοίκων των Ζωνιανών, με 49 αστυνομικούς, που έκαναν επιχείρηση στο χωριό, στις 5/11/2007.

Στη συμπλοκή τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο ειδικός φρουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης. Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε οργανωθεί μετά τη σύλληψη στις 30 Οκτωβρίου 2007 νεαρού κατοίκου Ζωνιανών, για κατοχή και πώληση ναρκωτικών.

Οι υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο, στις οποίες υπάρχουν κοινοί κατηγορούμενοι, αφορούν:

1. Ληστείες μηχανημάτων αυτόματων μηχανημάτων τραπεζών από 19/12/2006 έως 29/12/2007, για τις οποίες κατηγορούνται 14 άτομα.

2. Απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος αστυνομικών, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα Ζωνιανά, στις 5/11/2007, για τις οποίες αντιμετωπίζουν κατηγορίες 12 άτομα.

3. Υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων με έξι κατηγορούμενους.

4. Υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με 14 κατηγορούμενους.

Στην δίκη παρίστανται πάνω από 20 δικηγόροι, ενώ αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 150 μάρτυρες. Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο πατέρας του ειδικού φρουρού κ. Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στο δράμα που περνά η οικογένεια για την αποκατάσταση της υγείας του, εδώ και 18 μήνες, τόνισε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι "κάνουν κουμάντο στα Ζωνιανά και στην Κρήτη", ενώ, όπως είπε, "εάν δεν αποδώσουν δικαιοσύνη οι δικαστές, θα αποδώσει ο Θεός".

Ο Κοινοτάρχης Ζωνιανών κ. Κώστας Παρασύρης, ευχήθηκε περαστικά στον ειδικό φρουρό, για τον οποίο, όπως είπε, "ευχόμαστε να σταθεί όρθιος ο Στάθης και να γυρίσει στην οικογένειά του", ενώ καταδίκασε εκ μέρους όλου του χωριού την επίθεση σε βάρος του ειδικού φρουρού.

Στο δικαστήριο σήμερα γίνεται η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, το δικαστήριο θα συνεδριάζει Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: