Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Όλα όσα δεν ξέρετε για το κουνούπι τίγρης....



Της "ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ" Ελισσάβετ Πιτσούλη


Έρχεται το καλοκαιράκι, και σκέφτεστε από τώρα τις διακοπές ε;

Μάλλον θα χρειαστείτε και τη στολή του αστροναύτη για να ξεφύγετε από το κουνούπι «Τίγρης». Το κουνούπι πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές λευκές ραβδώσεις που έχει στο σώμα.

Πρόκειται για ένα ασιατικό κουνούπι ανθεκτικό στα αντικουνουπικά σπρέι. Η επανεμφάνισή του στη χώρα μας, στη περιοχή του Προμαχώνα, και η εκδήλωση ασθενειών που οφείλονται στο έντομο στην περιοχή της Αττικής, οδήγησε σε συναγερμό τους δήμους του Ν. Αττικής και τις Νομαρχίες ανά τη χώρα.

Το συγκεκριμένο κουνούπι είναι φορέας επικίνδυνων λοιμωδών ασθενειών όπως: εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας, ελονοσίας ,δάγκειου πυρετού κ.α. Μερικά από τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών-τα οποία μπορεί και να αποβούν μοιραία-είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, οι δυνατοί πόνοι στα κόκαλα και τους μυς ,αναπνευστικά προβλήματα, η εμφάνιση έντονων εξανθημάτων που εμφανίζονται στις παλάμες και τα πέλματα κάνοντάς τα να πρήζονται και να κοκκινίζουν καθώς επίσης και έντονου κνησμού.

Στην πιο προχωρημένη τους μορφή αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του ασθενή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού στις περιοχές υψηλού κινδύνου εμφάνισής του σε μεγάλους αριθμούς, όπως είναι η λίμνη Κερκίνης, έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: