Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Σαν σήμερα βυθίστηκε ο Τιτανικός



Ο Τιτανικός ήταν ένα επιβατικό σκάφος ολυμπιακής κατηγορίας ιδιοκτησίας της White Star Line που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Harland και Wolff στο Μπέλφαστ.


Στην εποχή του, ήταν το μεγαλύτερο επιβατικό ατμόπλοιο στον κόσμο. Τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, νωρίς στις 15 Απριλίου 1912. Η βύθιση οδήγησε στο θάνατο 1.517 ανθρώπους,ήταν μια από τις πιο θανάσιμες εν καιρώ ειρήνης θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία.


Το υψηλό ποσοστό θυμάτων οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι, αν και συμμορφωμένοι με τους κανονισμούς της εποχής, το σκάφος δεν έφερε αρκετές ναυαγοσωστικές λέμβους για κάθε κατάστρωμα. Το σκάφος είχε συνολική ικανότητα ναυαγοσωστικών λέμβων 1.178 ανθρώπων αν και η μέγιστη ικανότητά του ήταν 3.547 άνθρωποι.

Ένας δυσανάλογος αριθμός ατόμων πέθανε επίσης, λόγω του πρωτοκόλλου που ακολουθήθηκε δηλαδή πρώτα γυναίκες και παιδιά. Ο Τιτανικός χρησιμοποιούσε μερικές από την πιο προηγμένες τεχνολογίες που ήταν διαθέσιμες τότε. Μετά από τη βύθιση, πολλοί κλονίστηκαν γιατί θεωρούσαν τον Τιτανικό «αβύθιστο».

Ο παροξυσμός εκ μέρους των μέσων για τα διάσημα θύματα του Τιτανικού, οι μύθοι για τη βύθιση, οι αλλαγές στο θαλάσσιο νόμο που προέκυψαν, και η ανακάλυψη των συντριμμιών έχουν συμβάλει στο ενδιαφέρον και τη φήμη του τιτανικού που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.




Πηγή: http://ypotheto.blogspot.com/2009/04/15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: