Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

Φτερωτοί "σμηνίτες" με γαμψά ράμφη και μυτερά νύχια


Σμηνίτες με γαμψό ράμφος και μυτερά νύχια που «σκίζουν» τους αιθέρες!

Με το πρώτο φως της μέρας η Αριάδνη, η Λυδία, η Καλυψώ, ο Ερμής, ο Πέλοπας και ο Αχιλλέας βγαίνουν με τη συνοδεία των εκπαιδευτών τους στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης του Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Καλαμάτα, και αναλαμβάνουν καθήκοντα!

Ολοι τους είναι «σμηνίτες» που «στρατολογήθηκαν» πριν από εννέα χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για την αποσόβηση επεισοδίων στον αέρα. Με τη μόνη διαφορά ότι και οι έξι είναι... γεράκια!

Οι φτερωτοί «σμηνίτες» της Πολεμικής Αεροπορίας «πάλιωσαν»! Από το 2000, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση των κοπαδιών πουλιών από τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τα έξι γεράκια, ράτσας peregrine falcons (ή αλλιώς πετρίτες), έχουν πάρει μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις φέρνοντάς τες όλες εις πέρας (σ.σ.: πρόσφατα απομάκρυναν ένα τεράστιο σμήνος από ψαρόνια που είχε κρύψει τον ήλιο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας).

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος Ανδρέας Φλεβάρης, ο οποίος προτού αναλάβει την «προγύμναση» των γερακιών ήταν εκπαιδευτής σκύλων στο ΚΕΦΣΚΥ (Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών Σκύλων), τα τελευταία χρόνια τα ατυχήματα από την εισρόφηση πτηνών στους κινητήρες των αεροσκαφών έχουν αυξηθεί, με πιο πρόσφατη περίπτωση την πτώση ενός αεροσκάφους στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης έπειτα από σύγκρουση με σμήνος από χήνες.«Τα τριάντα τελευταία χρόνια η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει τρεις χειριστές και έχει απολέσει γύρω στα δεκαπέντε αεροσκάφη.

Οταν, για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος τρίτης γενιάς αγγίζει τα 50.000.000 δολάρια καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι τεράστιο. Για να μη μιλήσουμε για την ανθρώπινη απώλεια». Οπως λέει στη συνέχεια ο 30χρονος «γερακάρης», η εκπαίδευση των πεετριτών είναι εξαιρετικά «λεπτή»: «Τα γεράκια θέλουν ειδική μεταχείριση. Είναι πολύ περήφανα και άγρια πτηνά. Δεν δέχονται τα χάδια, όπως για παράδειγμα, ο σκύλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: