Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αρχίζει η δίκη των Ζωνιανών

Την Τρίτη ξεκινά στο Εφετείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών που συγκλόνισε το πανελλήνιο στις 5 Νοεμβρίου 2007 και είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος παραμένει σε κώμα.

Περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων 53 κατηγορούμενοι, οι συγγενείς τους, οι δικηγόροι τους και οι μάρτυρες, θα κατακλύσουν την αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για απόπειρες ανθρωποκτονιών, αγοραπωλησίες ναρκωτικών, ληστείες ΑΤΜ, νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες συναλλαγές και άλλα ακόμα αδικήματα. Οι περισσότεροι παραπέμπονται να δικαστούν με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Το παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνει 250 σελίδες και 5 δικογραφίες.

Ως μάρτυρες θα καταθέσουν οι ειδικοί φρουροί που συμμετείχαν στην επιχείρηση – φιάσκο, κατά την οποία εκτός από το Στάθη Λαζαρίδη, τραυματίστηκαν δύο ακόμα ειδικοί φρουροί, από τις σφαίρες κατοίκων του χωριού. Θα καταθέσουν επίσης και οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, που πήραν μέρος στις έρευνες στο ορεινό χωριό του Ρεθύμνου.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όμως, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, η δίκη θα γίνει στην Αθήνα στην αίθουσα όπου δικάστηκαν τα μέλη της «17 Νοέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: