Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

H σχέση του κέρδους με την χρεοκοπία



Γράφει ο "ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" Στρατής
Ζουμπουλιάς

Μπορεί άραγε να κερδίζει κάποιος ιδιώτης από το χρέος ενός ολόκληρου κράτους;

Όσο παράλογο και οξύμωρο και αν φαίνεται το παραπάνω ερώτημα άλλο τόσο παράλογη και οξύμωρη είναι και η απάντηση του. Φυσικά και μπορεί!

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με τον τρόπο που λειτουργεί ευνοεί την συγκέντρωση του πλούτου σε ένα μικρό, μόνο αριθμό ανθρώπων, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πλουσιότεροι. Αυτό γίνεται γιατί έχουν ένα μοναδικό «προσόν»: εκτυπώνουν και πουλάνε χρήματα.

Πιο συγκεκριμένα η δουλειά των εταιρειών αυτών ή αλλιώς Κεντρικών Τραπεζών, που είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις, είναι να εκτυπώνουν τα χρήματα και μετά να τα πουλάνε στο κράτος στην αναγραφόμενη αξία τους μαζί με ένα συγκεκριμένο ποσό κέρδους που καθορίζουν οι ίδιοι. Το κράτος αγοράζει τα χρήματα αυτά, εξάλλου δεν έχει άλλη επιλογή, και έτσι δημιουργείται το χρέος ,εφόσον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει την καθορισμένη τιμή του «προϊόντος» που αγοράζει.

Η ανάγκη για αυξημένη κυκλοφορία χρήματος στην αγορά, οδηγεί τα κράτη να αγοράσουν εκ νέου μεγάλες ποσότητες χρήματος ,κάτι που έχει ως συνέπεια την διόγκωση του ήδη υπάρχοντος χρέους τους. Για την αποπληρωμή του, τα κράτη αγοράζουν ξανά χρήματα, από τις ίδιες εταιρίες, γεγονός που σημαίνει φυσικά ότι τα οφειλόμενα χρήματα εκ μέρους του κράτους προς τις Κεντρικές Τράπεζες, πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Η παραχώρηση πλουτοπαραγωγικών μονάδων σε ιδιώτες, είναι μια μέθοδος αποπληρωμής των χρεών αυτών. Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτή την πρακτική είναι η ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του κράτους!

Χαμένοι από αυτή την οικονομική «αλυσίδα» είναι οι πολίτες. Ελάχιστα λεφτά φτάνουν στα χέρια τους , καθώς το κράτους τους είναι από μόνο του υπερχρεωμένο και αναγκασμένο να «σφίγγει το ζωνάρι» ως προς τις παροχές για τους πολίτες και γενικότερα για την δημοσιονομική πολιτική.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών και ανεύθυνων αποφάσεων από ανθρώπους που στα χέρια τους συγκέντρωναν την πλειοψηφία του παγκόσμιου πλούτου. Ανθρώπων που θα έπρεπε σίγουρα να διαχειριστούν καλύτερα την δύναμη τους και μαζί τις τύχες των ανθρώπων όλης της Γης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: