Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Παίζουν με την αγωνία μας...


Την παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν για ακόμα μία φορά επιτήδειοι στο Internet πουλώντας δήθεν αντι-ιικά φάρμακα στο Internet.


Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, προειδοποιούν ότι ήδη εκατομμύρια spam emails κατακλύζουν το χώρο του Διαδικτύου, με τους δημιουργούς τους να επιχειρούν, με το πρόσχημα της δήθεν πώλησης φαρμάκων, να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκαλύψουν προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών.


Η McAfee, εταιρία που παράγει λογισμικό κατά των ιών, ανακοίνωσε ότι σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του νέου κύματος γρίπης, διαπίστωσε απότομη αύξηση των "αντι-γριπικών spam".Η εταιρία εκτιμά ότι ήδη τα σχετικά μηνύματα ξεπερνούν το 2% της συνολικής παγκόσμιας διακίνησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων.


Οι αγοραστές που πείθονται να αγοράσουν από τα online φαρμακεία, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα πάρουν αυτό που αγοράζουν ή και ότι, αν το πάρουν, θα είναι όντως αυτό που είδαν στην on-line διαφήμιση.Υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες περιπτώσεις χρηστών που ενώ έστειλαν χρήματα δεν πήραν τίποτα από αυτά που παρήγγειλαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι πιστωτικές κάρτες κατέληξαν στα χέρια επιτήδειων για περαιτέρω αξιοποίηση.


Επίσης, οι ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας προειδοποίησαν ότι οι δικτυακοί τόποι που περιλαμβάνουν τη λέξη "χοίροι" (swine) στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, έχουν ξαφνικά αυξηθεί κατά 30 περίπου φορές, καθώς και πάλι οι hackers προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ειδήσεις σχετικές με τη γρίπη.


Κάποιος χρήστης, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, μπορεί απλώς να κάνει "κλικ" σε ένα σχετικό άρθρο ενός από αυτά τα sites και να φορτώσει στον κομπιούτερ του ιό ή άλλο κακόβουλο λογισμικό.


Οι εταιρείες antivirus καλούν τους χρήστες να μην ανοίγουν links που περιέχονται μέσα σε ύποπτα emails από άγνωστες πηγές και να σβήνουν τα μηνύματα spam χωρίς να τα ανοίγουν για να τα διαβάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: