Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Οι Πανελλήνιες προ των πυλών



Γράφει η "ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" Ελισσάβετ Πιτσούλη



Κοντεύουν οι μέρες τις μεγάλης κρίσης! Αγχωμένοι μαθητές και μαθήτριες τρέχουν να προλάβουν τις επαναλήψεις που τους «επιβάλλει» το φροντιστήριο, οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να κάνουν μια μικρή απόσβεση των όσων ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, ενώ οι μαθητές να δοκιμάσουν την τύχη τους σε όποια σχολή καταφέρουν να περάσουν.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανυπέρβλητο άγχος στα παιδιά. Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους που κάνουν τα παιδιά ανίκανα να διαβάσουν σωστά και να αφομοιώσουν πληροφορίες είναι : ανησυχία, εσωτερική ταραχή, αδυναμία, ζάλη, πονοκέφαλοι, σφίξιμο στον αυχένα, ενοχλήματα στην καρδιά, γαστρεντερικές διαταραχές πιο συχνά με τη μορφή σπαστικής κολίτιδας κ.α.

Ένα μεγάλο λάθος, που δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές, είναι ότι διαβάζουν τόσο πολύ και δεν προλαβαίνουν να κοιμούνται, όπως υποστηρίζει και ο ερευνητής Πωλ Σάου, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει την αφομοίωση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα την κακή επεξεργασία και αποθήκευσή τους.


Όσον αφορά σ’αυτούς που είναι τελειομανείς αντί για “πρέπει” και “αλίμονο”, καλύτερα είναι να μάθουν να σκέπτονται με ένα τρόπο πιο άνετο, να μπούν δηλαδή στην λογική του “θα προσπαθήσω”, “θα κάνω ό,τι μπορώ”, εξάλλου μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πάντα ευκαιρίες

Καλή τύχη σε όσους θα περάσουν αυτή τη δοκιμασία. Keep walking!

Δεν υπάρχουν σχόλια: