Τρίτη 7 Απριλίου 2009

«Το κουνούπι - τίγρης έφτασε στις Σέρρες φωλιάζοντας μέσα στα ελαστικά αυτοκινήτων ή σε εισαγόμενα αποξηραμένα φυτά»


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...

Την εμφάνισή του στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα του νομού Σερρών, έκανε το ασιατικό κουνούπι «aedes albopictus», γνωστό ως κουνούπι - τίγρης. Αβγά του εντόμου είχαν εντοπιστεί το καλοκαίρι του 2008, μέσα σε εντομοπαγίδες, οι οποίες τοποθετήθηκαν από το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών της περιοχής...

«Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε και πάλι μόνον ένα και μετά το εντοπισμό του, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι σχετικές κατασταλτικές ενέργειες», τόνισε στο ο κ. Ακριτίδης. Πρόσθεσε δε, πως έχει εγκατασταθεί δίκτυο ωοπαγίδων και παρακολούθησης του συγκεκριμένου είδους εντόμου σε περιοχές υψηλού κινδύνου και κυρίως στη λίμνη Κερκίνη.

Το κουνούπι - τίγρης έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ νομούς, σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτα στις ακτές της Βόρειας Αλβανίας το 1979. Σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλγαρία, ο κ. Ακριτίδης ζήτησε από τη γείτονα χώρα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εντοπισμού και εξόντωσης του κουνουπιού σε περίπτωση εμφάνισής του.

«Το κουνούπι - τίγρης μεταφέρθηκε στο νομό Σερρών φωλιάζοντας μέσα στα ελαστικά αυτοκινήτων ή σε εισαγόμενα αποξηραμένα φυτά», είπε ο κ. Ακριτίδης, διευκρινίζοντας πως «χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και ιδανικές συνθήκες, ώστε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί».

Το έντομο, που ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία και στη βόρεια - βορειοανατολική Αφρική, μπορεί να μην ξεπερνά το ένα εκατοστό σε μήκος, πλην όμως είναι δυνατό να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες, με πιο σοβαρή από αυτές το Δάγκειο πυρετό.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σχετικά με τις διαδικασίες απεντόμωσης και καταπολέμησης των κουνουπιών. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αποτελεσματικότερος, απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών αυτών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξής τους, αμέσως μετά την ανεύρεση των προνυμφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: