Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

«Φάρμακο» η αγάπη των φίλων


Οι φίλοι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν λειτουργούν μόνο ως αντίδοτο στη μοναξιά, αλλά και ως... φάρμακο. «Η ευεργετική επίδραση της φιλίας σε ψυχολογικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη», λέει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Οι φίλοι με την καλή τους κουβέντα, τη συναισθηματική στήριξη και την κατανόηση μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Όμως η σημασία τους δεν περιορίζεται εκεί. Η παρουσία τους δίπλα σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας είναι εξίσου σημαντική. Η υποστήριξη λειτουργεί θεραπευτικά. Και μόνο το να ακούν το πρόβλημα ή απλά το ότι πονάμε αρκεί για να μας βοηθήσουν».

Ο κ. Ντίνος Σταυρίδης, ογκολόγος - χειρουργός, τονίζει ότι αυτό που υποστηρίζει η κοινή λογική, ότι δηλαδή οι φίλοι δίνουν κουράγιο στον ασθενή, ισχύει και ιατρικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε με απλά λόγια πώς η ύπαρξη φίλων γύρω από τον ασθενή δημιουργεί καλό κλίμα. Αυτό συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό, οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και έτσι ο οργανισμός αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένεια».

Προσθέτει δε ότι «τα τελευταία δέκα- ίσως και παραπάνωχρόνια, έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες στην Αμερική, οι οποίες αποκαλύπτουν την αξία της φιλίας και των κοινωνικών δεσμών στην υγεία του ανθρώπου, όχι μόνο την ψυχολογική αλλά και τη σωματική». Οι έρευνες Το γεγονός ότι οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας επιβεβαιώνεται από αρκετές έρευνες.

Το 2008 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ηarvard διαπίστωσαν ότι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις διασφαλίζουν την πνευματική υγεία των ανθρώπων όσο μεγαλώνουν. Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με πολλούς φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας.


Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε πάνω από 3.000 νοσοκόμες με καρκίνο του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες δεν είχαν στενούς φίλους είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: