Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Απελευθερώθηκε ο Αμερικανός πλοίαρχος


Απελευθερώθηκε ο πλοίαρχος του αμερικανικού φορτηγού πλοίου, ο οποίος εδώ και πέντε μέρες κρατείτο όμηρος από Σομαλούς πειρατές. Την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης διάσωσης ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό ναυτικό.

Όπως διευκρινίστηκε, ο πλοίαρχος Ρίτσαρντ Φίλιπς απελευθερώθηκε χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό, ενώ οι άνδρες του αμερικανικού ναυτικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση, σκότωσαν τους τρεις από τους τέσσερις πειρατές. Ο τέταρτος πειρατής συνελήφθη και κρατείται.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ελεύθερος και καλά στην υγεία του», δήλωσε ο πλωτάρχης Τζον Ντάνιελς.

Ο 5ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού από το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης του πλοιάρχου πραγματοποιήθηκε στις 12.19 τοπική ώρα (19.19 ώρα Ελλάδας).
Ο Φίλιπς, πλοίαρχος του υπό αμερικανική σημαία φορτηγού πλοίο Maersk Alabama, επικοινώνησε με την οικογένεια του, εξετάστηκε από ιατρούς και αναπαύεται επί του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Boxer.

«Είμαστε όλοι πραγματικά ενθουσιασμένοι όταν μάθαμε ότι ο Ρίτσαρντ είναι ασφαλής και θα επιστρέψει στην οικογένεια του», δήλωσε διοικητικό στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Ο53χρονος Φίλιπς ήταν ο πρώτος αμερικανός που έπεσε στα χέρια των Σομαλών πειρατών και κρατήθηκε όμηρος.

Όπως έκανε γνωστό αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, την άδεια για την εκτέλεση της επιχείρησης έδωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και η εντολή δόθηκε μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι πειρατές ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν τον όμηρό τους. «Είχαν στρέψει το ΑΚ-47s στον πλοίαρχο», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής ναυτικής διοίκησης, κατά την ενημέρωση που έκανε προς το Πεντάγωνο από το Μπαχρέιν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον απέρριψε τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές: «Η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να μην διαπραγματεύεται», είπε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τερματίσουν την πειρατεία στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και χαιρέτισε τη διάσωση του Αμερικανού πλοιάρχου

«Μοιράζομαι τον θαυμασμό της χώρας για τη γενναιότητα του πλοιάρχου Φίλιπς και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον του για το πλήρωμα του. Το θάρρος του είναι παράδειγμα για όλους τους Αμερικανούς», σημείωσε ο Ομπάμα.

«Είμαι επίσης πολύ περήφανος για τις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού και πολλών άλλων υπηρεσιών και διευθύνσεων που εργάστηκαν ακούραστα για να εξασφαλίσουν την ασφαλή απελευθέρωση του πλοιάρχου Φίλιπς», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εκδίκηση υπόσχονται οι πειρατές.

Mετά τις δυο ξεχωριστές επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων για τη διάσωση ομήρων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε πειρατές, οι Σομαλοί πειρατές απειλούν με εκδίκηση.
«Οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί θα το μετανιώσουν που άρχισαν τους σκοτωμούς. Εμείς δεν σκοτώνουμε, παίρνουμε μόνο λύτρα. θα κάνουμε κάτι σε όποιον θεωρούμε Γάλλο και Αμερικανό στο εξής», δήλωσε στο Reuters ένας πειρατής.

Εκδίκηση για το θάνατο των συντρόφων του, με επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, υποσχέθηκε και ο επικεφαλής των Σομαλών πειρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: