Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Πρώτη δικαίωση πολίτη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώνεται πολίτης - θύμα των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω της εταιρείας Vodafone.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλεί την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να καταβάλει χρηματική αποζημίωση 50.000 ευρώ στη δημοσιογράφο Μαρίνα Μεϊντανη, εργαζόμενη στην εφημερίδα «Μακεδονία» και ΔΣ του ΕΣΗΕΜΕΘ, της οποίας το όνομα εμπεριέχετο στον κατάλογο των ανθρώπων που παρακολουθούντο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία «δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια και δεν απευθύνθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών», αλλά αντ'αυτού προσέφυγε σε κρατικό λειτουργό, στον οποίο κοινοποίησε τον κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων, με αποτέλεσμα να θιγεί το συνταγματικό δικαίωμα του απορρήτου της επικοινωνίας και του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων της ενάγουσας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου του 2005 η Vodafone, απενεργοποίησε το παρείσακτο λογισμικό μέσω του οποίου γινόντουσαν οι υποκλοπές, δίνοντας τη δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν ότι έγιναν αντιληπτοί και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: